Spinoza Tuin Park ’t Loo | Poseidon

Spinoza Tuin Voorburg

De Spinozatuin is een 2 kilometer lang parklint in Park ’t Loo (Voorburg) geïnspireerd door de Gouden Eeuw. De oorsprong van deze tuin is te vinden in de ligging aan de Spinozalaan waar een beeld van Baruch Spinoza staat. Deze wereldberoemde natuurkundige en filosoof heeft een periode in Voorburg gewoond.

De oorspronkelijke aanleg van de tuin dateert uit eind jaren 50 en was opgezet als rosarium. Door bezuinigingen vanaf de jaren 80 waren de rozen verdwenen. Wel resteerde nog een aantal bijzondere bomen.

Toen het park herinricht werd om nieuwe waterberging te realiseren werd dit aangegrepen om het hele park een facelift te geven. Het hoofdontwerp is van de afdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling en de Spinozatuin is vormgegeven door de afdeling Stadsbeheer.

Het thema Gouden Eeuw heeft standgehouden; dit gaf de mogelijkheid een bloemrijk geheel te realiseren dat veel bijen en vlinders aantrekt. De groene Poseidon parkbanken zijn gekozen omdat ze passen bij de door de Romeinen en Grieken geïnspireerde periode en zorgen voor een zeer representatieve uitstraling.

De parkbanken zijn uitgevoerd in historisch verantwoord Lindegroen (RAL 6019) met als voordeel dat ze ook veel meer opvallen dan het traditionele ‘’Oud Hollands’’ groen waarvan veel mensen niet weten dat die kleur pas rond 1830 beschikbaar kwam.

Informatiepanelen vertellen over de betekenis van Spinoza, de inrichting van de tuin en de bijzondere soorten beplanting. De omwonenden reageerden al tijdens de aanleg zeer enthousiast op de kleurrijke tuin en zijn vol lof over de banken. Het bezoek aan de tuin is dan ook massaal gegroeid.

In de toekomst zal de beleving van de tuin verder worden uitgebouwd in samenwerking met het nabij gelegen Museum Hofwijk vanwege de relatie van Spinoza met de eveneens beroemde natuurkundige Christiaan Huygens.

– Toine van Wieringen, Landschapsarchitect senior groenbeleid bij Gemeente Leidschendam-Voorburg

Zaterdag 23 juni is de Spinozatuin in park ’t Loo officieel geopend. Wethouder Nadine Stemerding en Ries Smits van hoogheemraad van Delfland hebben een toelichting gegeven op het water- en groenstructuurplan. Hierna kon jong en oud genieten van een sportief en creatief activiteitenprogramma. Zie de foto’s rechts!

Product(en)

Meer referenties

Hoeven | Diana

Tuinbank Diana, een sierlijke klassieke tuinbank.  Hierbij heeft de klant gekozen voor klassiek groene zitting en rugleuning met zwarte poten. Een mooi plekje om even

Demeter tuinbank Gardeluxe Alkmaar

Alkmaar | Demeter

Voor het huis in Alkmaar is een prachtig zitplekje met de tuinbank Demeter gecreëerd. Lekker genieten in de zon en met een mooi uitzicht op

’s Gravenmoer | Gaia

Een pareltje in de gemeente Dongen is het van oudsher veendorp ’s Gravenmoer. In het centrum staan vele monumentale gebouwen, eeuwenoude boerderijen en woonhuizen. De

Gemeente Oosterhout | Ikaros cumaru

In het gezellige historische centrum van Oosterhout is het goed toeven. Mooie panden, leuke winkels, een mooi stadspark en vele sport- en culturele activiteiten in

Renkum | Zeus

Zo mooi passend, die prachtige klassieke tuinbank Zeus. Heerlijk zitten tussen de kleurige bloemen. Een fijne plek waar vaak gebruik van gemaakt zal worden.