Spinoza Tuin Park ’t Loo

Spinoza Tuin Voorburg

De Spinozatuin is een 2 kilometer lang parklint in Park ’t Loo (Voorburg) geïnspireerd door de Gouden Eeuw. De oorsprong van deze tuin is te vinden in de ligging aan de Spinozalaan waar een beeld van Baruch Spinoza staat. Deze wereldberoemde natuurkundige en filosoof heeft een periode in Voorburg gewoond.

De oorspronkelijke aanleg van de tuin dateert uit eind jaren 50 en was opgezet als rosarium. Door bezuinigingen vanaf de jaren 80 waren de rozen verdwenen. Wel resteerde nog een aantal bijzondere bomen.

Toen het park herinricht werd om nieuwe waterberging te realiseren werd dit aangegrepen om het hele park een facelift te geven. Het hoofdontwerp is van de afdeling Maatschappelijke en Ruimtelijke Ontwikkeling en de Spinozatuin is vormgegeven door de afdeling Stadsbeheer.

Het thema Gouden Eeuw heeft standgehouden; dit gaf de mogelijkheid een bloemrijk geheel te realiseren dat veel bijen en vlinders aantrekt. De groene Poseidonbanken zijn gekozen omdat ze passen bij de door de Romeinen en Grieken geïnspireerde periode en zorgen voor een zeer representatieve uitstraling.

De banken zijn uitgevoerd in historisch verantwoord Lindegroen (RAL 6019) met als voordeel dat ze ook veel meer opvallen dan het traditionele ‘’Oud Hollands’’ groen waarvan veel mensen niet weten dat die kleur pas rond 1830 beschikbaar kwam.

Informatiepanelen vertellen over de betekenis van Spinoza, de inrichting van de tuin en de bijzondere soorten beplanting. De omwonenden reageerden al tijdens de aanleg zeer enthousiast op de kleurrijke tuin en zijn vol lof over de banken. Het bezoek aan de tuin is dan ook massaal gegroeid.

In de toekomst zal de beleving van de tuin verder worden uitgebouwd in samenwerking met het nabij gelegen Museum Hofwijk vanwege de relatie van Spinoza met de eveneens beroemde natuurkundige Christiaan Huygens.

– Toine van Wieringen, Landschapsarchitect senior groenbeleid bij Gemeente Leidschendam-Voorburg

Zaterdag 23 juni is de Spinozatuin in park ’t Loo officvieel geopend. Wethouder Nadine Stemerding en Ries Smits van hoogheemraad van Delfland hebben een toelichting gegeven op het water- en groenstructuurplan. Hierna kon jong en oud genieten van een sportief en creatief activiteitenprogramma. Zie de foto’s rechts!

Product(en)

Meer referenties

Maria Majorplein - Banner

Maria Majorplein

Het Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie te Utrecht is in het voorjaar van 2022 volledig opnieuw ingericht.

Sint-Pietershof - Banner

Sint-Pietershof

Al in 1614 werd dit hofje gebouwd. Hiermee is de monumentale Sint-Pietershof één van de oudste hofjes van ons land.

Landgoed Groot Bijstervelt - Banner

Landgoed Groot Bijstervelt

Op het eeuwenoude Landgoed Groot Bijstervelt in een majestueuze, parkachtige omgeving. Hier zijn in de Residentie 22 ruime appartementen voor zelfstandig wonen gevestigd met alle

Park Berg en Bos Apeldoorn - Banner

Gemeente Apeldoorn

Zo blij te zien dat de parkbanken RHEIA er na ruim 10 jaar nog zo mooi uitzien en dit geweldig onderhouden stadspark zo aantrekkelijk maakt.<br

Terras Eiscafé Saloesso Uelsen - Banner

Saloesso buitenruimte

Heerlijk een ijsje eten op het vernieuwde terras van Eiscafé Saloesoo in Uelsen…… Prachtige buitenruimte met voldoende zitplekken.

Centrum Zevenbergen - Banner

Zevenbergen

De sfeer is weer helemaal terug in het centrum van Zevenbergen.