Gemeente De Bilt

Begraafplaats Brandenburg

De heer Bos, beheerder van begraafplaats Brandenburg, heeft een prachtig stukje geschreven over de begraafplaats:

Begraafplaats Brandenburg is een in 1900 in gebruik genomen begraafplaats nadat het om hygienische redenen niet meer werd toegestaan om rond de oude Dorpskerk te begraven. De begraafplaats is aangelegd in rond een omslagpunt in ontwerpstijlen. Voor 1900 werden begraafplaatsen veelal aangelegd in de romantische stijl met donkere beplantingen als treurbomen en coniferen. Deze moesten de bezoeker uitnodigen tot een overpeinzing van de vergankelijkheid van het leven.

In 1900 kwam de medische wetenschap in opkomst en veranderde de “romantische” dood in een onderwerp waar niet over gesproken werd. De dood kon immers door medische wetenschap worden uitgesteld. Begraafplaatsen moesten toen buiten de bebouwde  kom van het dorp worden geplaatst. De landschapstijl veranderde naar strakke functionele vormen en heeft als kenmerk een regelmatige aanleg met een of meerdere relatief korte assen van symmetrie. Die in relatie stonden met een aula of een dominerend grafmonument. Begraafplaats Brandenburg is een goed voorbeeld van deze stijl

In de loop der jaren is de begraafplaats na de aanleg in 1900 tot 3 maal toe uitgebreid ( 1927; 1957;en laatst nog in  2012). Opmerkelijk hierbij is dat er tussen de eerste, tweede en derde fase steeds een periode van 30 jaar zit. Het ontwerp van de gehele begraafplaats stamt uit 1926 en is gemaakt bij de aanleg van de tweede fase.

Op de binnenring van de ronde begraafvakken stonden banken waar men elkaar kon ontmoeten en het verdriet delen. Deze “Zocher” banken hebben in de loop der jaren steeds andere zittingen gekregen en hadden daardoor fraaie fragiele uiterlijk verloren en hadden niet meer de grandeur van voorheen. Op een beurs in houten zag ik bij het bedrijf Gardeluxe een replica staan van deze “Zocher” bank. Zij hadden deze banken in opdracht van de gemeente Utrecht gekopieerd.

Tijdens de daarop volgend gesprekken is in gezamenlijk overleg tot een renovatie plan gekomen. Waarbij eerst één bank, om te kijken of de oude onderstellen wel te renoveren waren, werd gerenoveerd. Nadat bleek dat dit goed mogelijk was zijn in twee fases de rest van de banken (12) gerenoveerd.

Banken zien er nu weer als nieuw uit. Al met al een positieve ervaring met het bedrijf Gardeluxe die daadwerkelijk de gemaakte afspraken nakomt.

“De heer Bos”

In de prachtige groene omgeving van de begraafplaats in de Bilt komen de exclusieve parkbanken Zocher van Gardeluxe zeer goed tot hun recht. De klassiek groene parkbanken matchen goed bij het vele groen van de begraafplaats.

Vraag hier onze brochure en prijslijst aan:

Product(en)

Meer referenties

Maria Majorplein - Banner

Maria Majorplein

Het Maria Majorplein bij Pandhof Sinte Marie te Utrecht is in het voorjaar van 2022 volledig opnieuw ingericht.

Sint-Pietershof - Banner

Sint-Pietershof

Al in 1614 werd dit hofje gebouwd. Hiermee is de monumentale Sint-Pietershof één van de oudste hofjes van ons land.

Landgoed Groot Bijstervelt - Banner

Landgoed Groot Bijstervelt

Op het eeuwenoude Landgoed Groot Bijstervelt in een majestueuze, parkachtige omgeving. Hier zijn in de Residentie 22 ruime appartementen voor zelfstandig wonen gevestigd met alle

Park Berg en Bos Apeldoorn - Banner

Gemeente Apeldoorn

Zo blij te zien dat de parkbanken RHEIA er na ruim 10 jaar nog zo mooi uitzien en dit geweldig onderhouden stadspark zo aantrekkelijk maakt.<br

Terras Eiscafé Saloesso Uelsen - Banner

Saloesso buitenruimte

Heerlijk een ijsje eten op het vernieuwde terras van Eiscafé Saloesoo in Uelsen…… Prachtige buitenruimte met voldoende zitplekken.

Centrum Zevenbergen - Banner

Zevenbergen

De sfeer is weer helemaal terug in het centrum van Zevenbergen.